Avfallsentreprenören


Inledning

Zero Waste (noll avfall) är ett koncept som kan verka orealistiskt för många. Det är en filosofi som vill ändra konsumtionssättet och resursernas livscykel så att allt avfall återanvänds och ingenting går till spillo.Trots att detta är ganska ovanligt i vårt samhälle, så finns det exempel på människor som redan lever på det här sättet. De visar att det går att göra. Idén om oanvändbart avfall är en helt och hållet mänsklig idé; vi behöver bara titta ut genom fönstret för att bli påmind om naturens naturliga zero waste cykler. Den återanvänder och återvinner allting.


Den här aktiviteten undersöker hur vi kan använda de material som oftast slängs som skräp; genom en process som kallas Upcycling. Upcycling ger nytt värde till en sak eller ett material som annars skulle ha ansetts vara värdelöst. Detta kan göras genom att kombinera det med annat “skräp” eller genom att helt enkelt hitta ett nytt användningsområde för det utan att behöva ändra det särskilt mycket. Exempel på Upcycling kan vara att göra en väska av ett gammalt cykelhjul, skapa konst av gamla vinylskivor, bygga möbler av gammalt byggmaterial och använda organiskt material som gödsel.


Nu är det dags att vara kreativ! Dags att omvandla så kallat skräp till något användbart!

Typ av aktivitet

Individuell / Empirisk

Tidsram

Det kan ta alltifrån några timmar upp till flera dagar.  

Lärandemål

  • Att ändra vårt förhållande till och vår definition av resurser och avfall så att vi ser potentialen i det som brukar anses vara värdelöst

Instruktioner

Material och verktyg:

  • Skräp

  • Verktyg för att skapa samt reparera

Instruktioner steg-för-steg:

  1. Bli inspirerad! Jobba i grupp eller på egen hand och kolla online - t.ex. någon av länkarna nedan, läs artiklar, se videor för att hitta exempel på Upcycling som du tycker är inspirerande. Använd gärna materialet under rubriken Resurser nedan.

  2. Besök lokala återvinningscentraler, soptippar eller skrotupplag och se om du kan hitta något som du kan använda för Upcycling. Det är fritt fram att komma på egna idéer eller att kopiera något som du såg under dina efterforskningar och som du tyckte såg coola ut. [Att tänka på: Det är en bra idé att kolla först vad reglerna är för att hämta saker på soptippen etc. Det finns till exempel ofta regler om vilken typ av saker man kan ta gratis. Kom ihåg att du alltid kan använda “skräp” från ditt eget, en kompis eller din familjs hem/arbete också.]

  3. Nu är det dags att skapa! Även om du har bestämt dig för att återskapa något som du såg online, så vill vi uppmuntra dig till att låta dig själv vara kreativ och göra ditt eget verk personligt. Kom ihåg att det är en fördel att jobba i team och om du fastnar så får du gärna titta igenom inspirtaionskällor igen och ändra dina idéer efter hand. Det här kommer kanske att ta ett tag - särskilt första gången - men i slutändan kommer du förhoppningsvis att ha skapat något som du kan vara väldigt stolt över.

  4. När du är färdig, ge dig tid till att reflektera. Var det någon del av processen som kunde ha varit mer effektiv? Vad ska du göra annorlunda nästa gång?

  5. Fundera på frågorna: “Kan jag använda mig av Upcycling i mitt yrke?” “Kan det vara ett jobb eller en affärsidé i sig?” Diskutera svaret med dig själv eller inom gruppen. Tänk på vem som skulle kunna ha användning av din skapelse och hur. Hur mycket skulle den kosta eller vad skulle den kunna bytas mot?

Länkar

Reflektion

  • Varför är det viktigt med återvinning och upcycling?

  • Vilken var den mest häpnadsväckande aspekten av processen?

  • Känner du någon som har upcycling som sitt yrke?

  • Tycker du att det är en användbar färdighet att kunna göra nya saker av skräp?

Inlämning

Ladda upp ett foto av din skapelse och lämna in en promotion- text för den på Moodle (så att dina kamrater kan ge dig feedback). Promotionstexten för din skapelse bör förklara varför andra människor ska köpa den. Du kan hitta instruktioner för hur du laddar upp foton och lämnar in promotionstexten på Moodle här: Instruktioner för inlämning & uppladdning

Utvärdering

Ge feedback till åtminstone en deltagare som har genomfört den här aktiviteten. Instruktioner för hur du ger feedback kan du hitta här: Instruktioner för feedback
(Det finns ännu inga diskussionsämnen i detta forum)